Bunları Biliyor Musunuz?


  • Bir fare deveden daha fazla susuzluğa dayanabilir.

  • Ilıman ve soğuk denizlerin kayalık kısımlarında yaşayan ıstakozların kan rengi mavidir.


  • En çok sayıda yumurta bırakan balık,okyanus güneş balığıdır.Bir seferde 30 milyon yumurta bırakabilir.


  • Koku duyusu en gelişmiş hayvan imparator güvesinin erkeğidir.Antenlerini kullanarak 11 kilometre uzaktan bir dişiyi tespit edebilir.


  • Devenin ağız ve dudak yapısı çok sert olduğundan çöldeki kaktüs ve dikenli bitkilerle rahatlıkla beslenebilir.Geniş ayakları sayesinde ayakları kızgın kuma gömülmez ve ayaklarının altı hiç yanmaz.Ayrıca develerdeki iki kat kirpik yapısı şiddetli kum fırtınalarına karşı gözlerini korur.

  • Sadece Avustralya'da ve Tasmanya'da yaşayan kangurular geri geri yürüyemez.40 gün süren gebelik döneminden sonra yavrusunu iki ay süreyle kesesinde taşır. (Yavru kesenin içindeki memelerden süt emerek büyür.

  • Akrepler açlığa ve susuzluğa bir sene kadar dayanabilir.Uzuvlarını yenileyebilir,radyasyon ışınları tesir etmez.
  • Bir buz kalıbında üç hafta dondurulan akrep,buzdan çıkartıldığında hiçbir şey olmamış gibi hayata devam ederi.Tropikal iklime yaklaştıkça zehirlerinin tesiri artar.

  • Güney Amerika'da 'selaginella convoluta' isimli bitki bulunduğu yer kuruyunca bitki köklerini topraktan çeker ve top olup rüzgarla daha müsait  bir yere sürüklenir.Bünyesine müsait bir yer bulana kadar bu süreç devam eder.


  • Kartallar yavrularını beslerken gözlerini daima kapalı tutar.Çünkü yavruları beslenme sırasında annelerinin gözüne zarar verebilirler.Ayrıca kartalların gözünde birden fazla göz kapağı vardır..

  • Ağaçkakanın gagasıyla ağaçları delmez hızı saatte 40 km'dir. Uzmanların tespitine göre eğer kuşun gagasında özel bir kilit sistemi yerleştirilmiş olmasaydı gagası daha ilk vuruştu bu hız nedeniyle iki parçaya ayrılırdı.Üstelik vuruşun şoku öyle büyüktür ki bunun etkisi direkt beyne gitmiş olsaydı kuş bilincini kaybederdi.Ağaçkakanın beyni tam gagasının seviyesindedir ve şokun etkisi gaganın tabanında yer alan kasların  şok emici işlevi sayesinde azalmaktadır.

  • Tellere konan kuşları neden elektrik çarpmaz?Çünkü topraklanmamışlardır, tam bir devre meydana getirmezler ve kısa devre oluşturmazlar. Ancak kuşlar kazara elektrik tellerini taşıyan direğe temas ederlerse elektrik akımı kuşun gövdesi ve direk yolu ile toprağa geçer ve kuş ölür. 

  • Bir Alman zooloğunun yaptığı araştırmada serçe yuvasında şu maddeler tespit edilmiştir: Yuvanın yapısında 630 uzun at kılı,1715 daha kısa kıl,195 kök parçacığı,bir tül parçası,3 yonca yaprağı, çeşitli büyüklüklerde 20 adet çeşitli bitki yaprakları, 45 iplik ve 35 koyun yünü. Bu kadar malzemeyi toplamak için kim bilir serçe kuşu ne kadar çalıştı.




                                                                                                                 KAYNAK:
                                                                                                         EĞLENCELİ BİLGİ
                                                                                                     BİLGİ YARIŞMASI KİTABI
                                                                                                   YUSUF BİTİR&SUAT BİLİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder